söndag 29 april 2012

Surdegsbröd med valnötter

700g vatten
15g jäst
250g rågsurdegsgrund
830g vetemjöl
200g fint rågmjöl
2 msk honung
25g salt
150g hackade nötter, helst valnötter

Blanda ut jästen i vattnet.
Blanda i surdegsgrund, mjöl och honung och knåda på lägsta hastigheten i en assistent i 5 minuter.
Blanda ner salt och knåda i ytterligare 4 minuter.
Tillsätt valnötterna.
Låt degen jäsa i ca 2-3 timmar på sval plats.
Dela degen i två delar och forma till bröd eller lägg i brödformar.
Låt jäsa kallt ca 2-3 timmar.
Grädda i 225 grader i ca 45 minuter. Sätt i en termometer. När den visar 96-98 grader är bröden färdiga.
Låt bröden svalna i handdukar.

Inga kommentarer: