onsdag 19 november 2008

Kungens pepparkakor

Min mammas gamla välbeprövade pepparkaksrecept. Ganska milda i smaken. Om man vill ha starkare kryddsmak kan man dubbla kryddmängden. Men då blir det mindre smörsmak förstås...

750 g vetemjöl (1,5 liter)
0,5 msk bikarbonat
250 g smör
1,5 dl tjock grädde
250 g strösocker (3 dl)
1,5 dl sirap
1 ägg
1 msk kanel
1 msk ingefära
0,25 msk nejlikor

Sikta ihop ungefär hälften av mjölet med bikarbonaten. Lägg fettet ovanpå och smula sönder det i mjölet.
Vispa upp grädden. Blanda ner socker, sirap, ägg och kryddor i grädden.
Tillsätt mjölblandningen, litet i taget.
Arbeta in resten av mjölet.
Täck degen med litet mjöl och låt den stå kallt minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på bakbordet. Kavla ut den tunt, ungefär 2 mm.
Tag ut kakor med mjölat mått.
Lägg dem på en plåt.
Grädda kakorna 5-8 minuter i 175 grader.

Inga kommentarer: