Det här är en av våra familjefavoriträtter. Vi improviserar lite efter vilket kött och vilka rotfrukter vi får tag i. Mängderna är det inte så noga med. Huvudsaken är att köttet får koka tills det är riktigt mört. Vi brukar göra iordning köttet dagen innan vi ska äta grytan så behöver man bara lägga i rotfrukterna och grädden och koka potatis den dag grytan ska ätas.
Ca 0,5 kg grytkött i bitar (Går bra att ta 1 kg också)
Frysta tärnade rotfrukter.
ca 1 msk dill
ca 1/2-1 dl vispgrädde
Kokt potatis
Bryn köttet i gryta i ca 1 msk smör.
Häll över en liter kokande vatten och två buljongtärningar.
Tillsätt eventuellt en hackad gul lök. Barnen känner smaken mindre om löken kokar länge.
Låt koka på svag värme i några timmar tills köttbitarna trillar sönder när man petar på dem med en gaffel. Det gör inget om de kokar någon timme för länge.
Lägg i rotfrukterna.
Koka i ca 5 minuter tills rotfrukterna mjuknat.
Häll i grädde efter behag.
Servera med kokt potatis. Jättegott att mosa i såsen.
Om man inte vill ha grädde i så går det att reda grytan med ca 2 msk mjöl som rörs i lite vatten och hälls i grytan efter att rotfrukterna tillsatts.
Tillagningstid: Ca 30 minuter + några timmar i grytan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar